Asukasohje

1. Lyhyesti

Tässä asukasohjeessa kerrotaan tärkeimmät taloyhtiön turvallisuutta ja asukkaiden yleistä viihtymistä koskevat ohjeet. Taloyhtiössämme asuu monenlaisia ihmisiä, ja yhteiset pelisäännöt auttavat kaikkia viihtymään paremmin.

Ohjetta päivitetään aina tarpeen mukaan ja se löytyy aina tältä sivulta https://peramiehenkatu11.wordpress.com. Tässä osoitteessa asukkaat voivat myös lähettää ohjetta koskevia kommentteja ja toivomuksia.

Vuonna 1952 valmistuneen talomme on suunnitellut arkkitehti Jarl Eklund (1876-1962). Eklundin tuotanto käsittää lähinnä teollisuusrakennuksia, kartanoita ja yksityistaloja. Hänen muista töistään voidaan mainita esimerkiksi Kluuvikadulla sijaitsevan Karl Fazerin kahvilan, konditorian ja ravintolan sisustukset sekä Kalastajatorpan ravintola Munkkiniemessä. Taloyhtiö on aikaisemmin toiminut viereisessä korttelissa sijainneen Fazerin tehtaan henkilöstön asuinpaikkana. Tehtaan bussivarikko sijaitsi taloyhtiömme alimmassa kerroksessa, katutasossa.

2. Turvallisuus

Turvallisuus syntyy pienistä asioista.

Valitettavasti taloyhtiömme ympäristössä liikkuu monenkirjavaa väkeä, eikä yhtiön asukkaiden omaisuus ei ole aina automaattisesti turvassa. Pitämällä esimerkiksi ulko-ovet lukossa ja poistumistiet vapaina, säästymme monelta harmilta.

Talomme ulko-ovet ja portti pidetään aina lukittuina. Ne on varustettu ovipuhelinjärjestelmällä ja ovikoodilla, joten niiden avaaminen on tarvittaessa helppoa myös suoraan huoneistoista käsin. Ovikoodi on tarkoitettu vain talon omille asukkaille ja ovipuhelin vierailijoita varten.

Ulko-ovet ja pihaportti painuvat itsestään lukkoon, mutta joskus automaattinen lukkiutuminen ei toimi. Syynä voi olla esimerkiksi sääolosuhteet, ilkivalta tai kenkien mukana sisään kulkeutuva hiekka. On siis hyvä varmistaa, että ulko-ovi ja pihaportti menevät lukkoon niistä kuljettaessa.

Poistumistiet on aina pidettävä vapaana, jotta mahdollisen vaaran uhatessa kaikki asukkaat pääsevät nopeasti ulos. Myös pelastushenkilökunnalla tulee olla esteetön pääsy kaikkialle. Tämän vuoksi esimerkiksi portaissa, porrastasanteilla, vinttikäytävissä tai parvekkeilla ei saa säilyttää mitään tavaroita. Tavaroiden säilytykseen on kaikille huoneistoille varattu oma vinttikomero.

Auton ajaminen pihalle on luvallista auton lastaamista ja purkamista varten. Autoa ei kuitenkaan saa pysäköidä sisäpihalle. Pysäköinti voi vakavasti haitata vaaratilanteessa pelastustoimien toteuttamista ja autoton piha on muutoinkin viihtyisämpi. Pihaportti on syytä pitää lukittuna lastaamisen ja purkamisen ajan sekä lukita heti pihalta poistumisen jälkeen.

On tärkeää, että asukkaat ilmoittavat havaitsemistaan turvallisuuteen liittyvistä ja muistakin puutteista tai ongelmista kiinteistöyhtiölle (Kotikadun Kiinteistöpalvelu Oy, 24h päivystys 0400 449 369) tai isännöitsijälle (Isännöitsijäunioni Oy, Heta Niskanen, 09 686 99 686).

3. Viihtyvyys

Viihtyvyyden takuu on erilaisuuden kunnioittaminen.

Kaikilla asukkailla on oikeus viihtyä omassa kodissaan ja kotitalossaan. Olennaisia osia viihtymisessä ovat sovitulla tavalla toimivat palvelut ja naapurit huomioon ottavat asumisolosuhteet.

Äänet kantautuvat helposti myös porraskäytävistä ja hisseistä sisään asuntoihin. Erityisesti öisin äänet voivat olla häiritsevän voimakkaita. Yörauhan aikana kello 22 – 07 tulisikin mahdollisuuksien mukaan välttää esimerkiksi huoneistojen ja hissin ovien paukuttelua.

Myös kodissa tulisi huomioida, että yörauhan aikana ei saa aiheuttaa naapureiden lepoa häiritsevää melua.

Mattojen ja vaatteiden tuulettamisajat on ilmoitettu parvekkeiden oviin laitetuissa kylteissä. Parvekkeen ovet on syytä pitää aina suljettuina. Avonaiset ovat saattavat rikkoutua voimakkaassa tuulessa, ja talon painovoimaan perustuva ilmanvaihto voi mennä sekaisin.

4. Piha, roskakatos ja pyörävarasto

Viihtyminen yhteisellä sisäpihalla sallittu!

Kotipihamme on pieni, mutta se voi olla myös viihtyisä oleskelupaikka erityisesti kauniina kesäpäivinä ja saunailtoina sekä myös yhteisenä tupakointipaikkana.

Talousjätteet ja muut roskat on vietävä paketoituina ja lajiteltuina niille kuuluviin jäteastioihin. Jäteastioiden ulkopuolelle, katokseen tai pihalle ei saa jättää mitään. Tämä koskee esimerkiksi käytöstä poistettuja kodinkoneita, kalusteita ja remonttijätettä. Tällaisten jätteiden maksuttomasta kierrätyksestä löytyy lisätietoja esimerkiksi HSY:n verkkosivustolta, http://www.hsy.fi/jatehuolto/palvelut/vastaanotto/Sivut/default.aspx

Yhteisen viihtyisyyden keskeinen edellytys on pihan siistinä pitäminen.

Polkupyörille on pihalla telineet ja lukollinen pyörävarasto piharakennuksessa. On tärkeää, että polkupyörät muistetaan laittaa telineisiin tai varastoon. Käytöstä poistetut pyörät on syytä viedä pois telineistä ja varastosta. 
Tupakantumpeille on tuhkakuppi pihan perällä olevassa porrasrakennuksen seinässä sekä saunarakennuksen seinässä. Pihakasvien istutusastioita ei ole tarkoitettu tupakantumpeille.

Moottoriajoneuvojen pysäköinti pihalla on kielletty.

Huomioithan, että yörauha klo 22 – 07 koskee myös piha-aluetta.

5. Pesutupa

Vastaremontoitu pesutupa on kaikkien käytössä.

Koska pesuaikoja on rajallisesti, täytyy pesutuvan varauksia seurata tarkasti. Pesutuvan varauskirjaan merkitään pesuaika ja tarvittaessa myös kuivaushuoneen varaus. Varattu aika peruuntuu, jos varaaja ei aloita pesemistä varaamanaan aikana.

Ennen pesemisen aloittamista on hyvä tutustua seinillä oleviin ohjeisiin ja avata vesiliitännät sekä laittaa sähköt päälle.

Pesukoneen annostelulokerot ja kansi sekä kuivurin molemmat pölysuodattimet ja rummun kouru on puhdistettava aina ennen varauksen päättymistä. Myös vesiliitännät ja sähkönsyöttö on suljettava.
Valmiita pestyjä ja kuivuneita pyykkejä ei saa jättää koneisiin eikä kuivaushuoneeseen.

6. Sauna

Sauna lämpiää kaikille, varaukset isännöitsijältä.

Taloyhtiön sauna sijaitsee sisäpihan ulkorakennuksessa ja on vuosittain yhtiökokouksessa vahvistettavaa korvausta vastaan kaikkien taloyhtiön asukkaiden käytössä. Saunavuorot varataan isännöitsijältä (Isännöitsijäunioni Oy, Heta Niskanen, 09 686 99 686). Varauksen yhteydessä asukkaalle luovutetaan saunan avain panttia vastaan.

Kiukaan säätöihin ei ole syytä puuttua. Kiuas on säädetty niin, että löylyhuoneen lämpötila on noin 85 astetta.

7. Remontin tekeminen

Remontin tekemisessä tarkkuus on valttia. Muista myös tiedottaminen muille asukkaille ja yhtiölle.

Erilaiset remontit aiheuttavat tyypillisesti kitkaa asukkaiden välillä. Noudattamalla yhteisiä pelisääntöjä, voidaan yhteentörmäykset välttää. Lisäksi remontointiin liittyy tiettyjä lakisääteisiä asioita, jotka on huomioitava etenkin isompia muutoksia tehtäessä.

Ennen remonttiin ryhtymistä osakkaan on hyvä perehtyä isännöitsijätoimiston laatimaan ohjeeseen muutos- ja kunnossapitotöistä. Lisäksi hänen tulee tehdä kirjallinen remontti-ilmoitus isännöitsijälle. Lomake ilmoitusta varten on ladattavissa isännöitsijätoimiston sivuilta. Yhtiölle on hyvä varata aikaa tarkistaa suunnitelmat. Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan suorittamia remontteja, jotta ne tulevat tehdyksi asianmukaisesti.

Osakkaan huoneistossaan tekemästä korjaustyöstä vastaa aina osakas, teki varsinaisen työn kuka hyvänsä. Työn teettäjän onkin omalla vastuullaan huolehdittava siitä, että työ tehdään hyvin eikä se vahingoita kiinteistöä.

Ikkunoihin tai huoneiston ulko-oveen ei saa tehdä niiden luonnetta, muotoa tai väriä koskevia muutoksia. Huoneiston ulkoikkunan sisäpinnat ovat osakkaan vastuulla.

Kellarissa tai muissa tiloissa sijaitseviin, talon tekniikkaan liittyviin toimintoihin (putket, sulut, sähköt, tms.) ei ulkopuolinen remonttimies saa turvallisuussyistä koskea ilman huoltomiehen mukanaoloa.

Ilmoita etukäteen naapureillesi remonttiaikataulustasi. Ilmoituksen voi tehdä porraskäytävän ilmoitustaululla sekä erikseen ympäröiville naapureille sekä isännöitsijälle. Ilmoita tiedot mahdollisimman tarkasti, eli kerro ainakin työn teettäjä, työn kesto sekä remontista vastaavan henkilön nimi yhteystietoineen. Naapurisovun säilyttämisessä remontoinnin aikana avainasiat ovat siis maalaisjärki ja huolellinen tiedottaminen.

Huomioi, että työtä, josta aiheutuu melua tms. saa tehdä ainoastaan arkipäivisin klo 8.00 – 18.00. Sunnuntaisin, aattoina ja juhlapyhinä tämänkaltainen työ on pääsääntöisesti kielletty. Tästä on kuitenkin käytännönsyistä mahdollista poiketa, mikäli asiasta sovitaan asianmukaisesti muiden asukkaiden kanssa.

Sovi vesikatkoista kiinteistöhuollon kanssa, ja ilmoita katkon kesto. Ilmoituksen on oltava esillä vähintään kaksi arkipäivää ennen katkosta.

Kulmahiomakoneen käyttö, hitsaaminen ym. kipinää tuottava työ vaatii aina tulityöluvan. Isännöitsijä tarkistaa, että tekijällä on tulityöhön oikeuttava lupa.

Rappusiisteydestä remontin aikana vastaa remontin teettäjä. Rappukäytävä on pidettävä siistinä koko remontin ajan. Sovi asiasta remontintekijöiden kanssa ja varmista, että se toteutuu. Remontin päätyttyä tulee rappukäytävä siivota remontinteettäjän toimesta yhtä siistiksi kuin se oli remontin alkaessa.

Remonttijätteen poiskuljettaminen asianmukaisiin paikkoihin on remontinteettäjän vastuulla. Remonttijätettä ei saa laittaa talon roska-astioihin, eikä jätekatoksen ulkopuolelle saa jättää mitään jätettä.

8. Yhteystietoja

Kiinteistöyhtiö
Kotikadun Kiinteistöpalvelu Oy
24 h päivystys: 0400 449 369
kotikatukiintpalvelu@kolumbus.fi
Tehtaankatu 36 b
00150 Helsinki
http://www.kotikadunkiinteistopalvelu.fi/

Isännöitsijä
Heta Niskanen, Isännöitsijäunioni Oy ISA
Kapteeninkatu 5 (Pietarinkadun kulma, katutaso)
00140 Helsinki
(09) 686 99 686
info@iu.fi
www.iu.fi

Yksi vastaus artikkeliin: Asukasohje

  1. Paluuviite: Tervetuloa Asunto Oy Perämiehenkatu 11:n sivuille | Asunto-osakeyhtiö Perämiehenkatu 11

Jätä kommentti